Tippek

Tartalomjegyzék nézet

Bármelyik címsorra duplán kattintva megjelenítheti a dokumentum tartalomjegyzékét.

Visszaváltás: ugyanúgy dupla kattintással.

(KISFILM!)

...Tovább...

Bíró, ügytárgy keresése

KISFILM! Hogyan tud rákeresni egy bíró ítéleteire, és azokat hogyan tudja tovább szűkíteni ügytárgy szerint.

...Tovább...

Közhiteles cégkivonat

Lekérhet egyszerű és közhiteles cégkivonatot is.

...Tovább...

PREC, BH stb. ikonok elrejtése

A kapcsolódó dokumentumok ikonjainak megjelenítését kikapcsolhatja -> így csak a normaszöveg marad a képernyőn.

...Tovább...

Keresés "elvi tartalomban"

A döntvények bíróság által kiemelt "elvi tartalmában" közvetlenül kereshet. (KISFILMMEL)

...Tovább...

Mínuszjel keresésben

A '-' jel szavak elé írásával ezeket a szavakat kizárja a találati listából. Kisfilmmel mutatjuk.

...Tovább...

Link jogszabályhelyre

KISFILM! Hogyan tud linket kinyerni egy jogszabályhelyre, bekezdésre, pontra!

...Tovább...

BH-kban bírónévre, ügytárgyra

keresés: a BH-k címébe ezt az adatot is beleírjuk. ...Tovább...

Egy bíró ítéletei

A KISFILMBEN megmutatjuk, hogyan tudja áttekinteni egy bíró valamennyi ítéletét!

...Tovább...

Jogszabály paragrafusára ugrás

Nézze meg a KISFILMET, amelyben megmutatjuk, hogyan tud a keresőből egy jogszabály valamely §-ára ugrani. Érdemes hangot ráadni.

...Tovább...

Önnek 2 Jogkódexe van!

Két Jogkódex, dupla lehetőség! KISFILMÜNKBŐL fedezze fel a telepített és a webes verzió előnyeit!

...Tovább...

Veszélyhelyzeti jogalkotás

Mi a lényege, és hogyan segít eligazodni benne a Jogkódex? (KISFILM)

...Tovább...

Változásfigyelési funkció

Változásfigyelési funkció a Jogkódexen - KISFILM!

...Tovább...

Módosult §-ok megtekintése

A „változott sorra ugrás” gomb(ok) segítségével megnézheti, hogy adott időállapotban hol vannak a módosult sorok (jogszabályhelyek). ...Tovább...

Iratminták a Pp. szövegéből

Kisfilmünkben bemutatjuk, hogyan nyithat meg iratmintákat a Pp. szövegéből. ...Tovább...

Döntvényláncolatok

Egymásból is nyithatók egy adott ügy első-, másodfokú, felülvizsgálati stb. határozatai. Kisfilmünkben megmutatjuk ezt a funkciót.

...Tovább...

AI-szinonimák a keresésben

Kereséskor az "AI-szinonimák kérése" gombra kattintva rokon értelmű fogalmakat kérhet a keresett kifejezésre.

...Tovább...

Elgépelés kijavítása AI-jal

Ha esetleg elgépelte a keresett kifejezést, kijavítja Önnek az AI!

...Tovább...

AI-csevegés a jogszabállyal

Szabadszöveges kérdéseket tehetünk fel a jogszabályoknak. A válaszokat a Mesterséges Intelligencia a jogszabály normaszövegét értelmezve fogja megadni.
...Tovább...

Pertörténet AI-összegzése

Az AI egy per teljes lefolyását, tehát az ügyben született valamennyi (első-, másodfokú, felülvizsgálati, alkotmánybírósági stb.) határozatot összefoglalja egy rövid, jól strukturált dokumentumban.
...Tovább...

43/2025. (X. 2.) AM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendeletnek a tejtermékekről és a sütőipari termékekről szóló előírás tekintetében történő módosításáról

[1] A szabályozás célja, hogy a trappista sajtra vonatkozó minőségi követelményeket meghatározza, és biztosítsa ezáltal a fogyasztói bizalom megerősödését a legnépszerűbb sajtféle tekintetében.

[2] A szabályozás a sütőipari termékek minőségére vonatkozó megfelelő tájékoztatást elősegítve biztosítja, hogy a "vadkovász" kifejezést tartalmazó jelöléssel kizárólag olyan sütőipari termék legyen forgalomba hozható, amely kovászos technológiával készült, és a felhasznált kovász kizárólag vadkovász.

[3] Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 5. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 4. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-a a következő (21) és (22) bekezdéssel egészül ki:

"(21) A 13. mellékletnek a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendeletnek a tejtermékekről és a sütőipari termékekről szóló előírás tekintetében történő módosításáról szóló 43/2025. (X. 2.) AM rendelettel (a továbbiakban: MódR11.) megállapított rendelkezéseinek nem megfelelő, azonban a MódR11. hatálybalépésének napját megelőző napon hatályos előírásoknak megfelelő, 13. melléklet szerinti termékek a MódR11. hatálybalépésének napjától számított 30 napig előállíthatók, forgalomba hozhatók, és a minőségmegőrzési idejük lejártáig forgalomban tarthatók.

(22) A 39. mellékletnek a MódR11.-gyel megállapított rendelkezéseinek nem megfelelő, azonban a MódR11. hatálybalépésének napját megelőző napon hatályos előírásoknak megfelelő, 39. melléklet szerinti termékek a MódR11. hatálybalépésének napjától számított 7 napig előállíthatók, forgalomba hozhatók, és a minőségmegőrzési idejük lejártáig forgalomban tarthatók."

2. § Az R. a következő 11. §-sal egészül ki:

"11. § E rendelet 13. melléklet B rész 4. pont 4.5. alpontjának MódR11.-gyel megállapított rendelkezései tervezetének a műszaki szabályokkal és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályokkal kapcsolatos információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló, 2015. szeptember 9-i (EU) 2015/1535 európai parlamenti és tanácsi irányelv 5-7. cikke szerinti előzetes bejelentése megtörtént."

3. § (1) Az R. 13. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) Az R. 39. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

5. § Az 1. melléklet tervezetének a műszaki szabályokkal és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályokkal kapcsolatos információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló, 2015. szeptember 9-i 2015/1535/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv 5-7. cikke szerinti előzetes bejelentése megtörtént.

Dr. Nagy István s. k.,

agrárminiszter

1. melléklet a 43/2025. (X. 2.) AM rendelethez

Az R. 13. melléklet B rész 4. pontja a következő 4.5. alponttal egészül ki:

"4.5. Trappista sajt

4.5.1. A termék meghatározása

4.5.1.1. A Trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztó enzim hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt. Előállítható a termék füstölt vagy füst ízű változata is.

4.5.2. Felhasználható összetevők

4.5.2.1. tehéntej,

4.5.2.2. sovány tej, részben fölözött tej, membránszeparációval beállított zsír-, illetve fehérjetartalmú tej vagy ezek keverékei,

4.5.2.3. tejszín,

4.5.2.4. tejsavbaktérium-színtenyészetek,

4.5.2.5. alvasztó enzim,

4.5.2.6. ivóvíz,

4.5.2.7. étkezési só.

4.5.3. A sajt alakja, mérete és tömege

4.5.3.1. A sajt alakjának és méretének az érlelés megkezdésekor, tömegének pedig az érlelés befejezésekor a következő követelményeknek kell megfelelnie:

ABC
1.AlakMéret, cmTömeg, kg
2.Korongátmérő: 14-181,0-2,2
3.magasság: 6-9
4.Mini korongátmérő: 9-120,15-0,6
5.Hasábnem korlátozottnem korlátozott

4.5.3.2. Hasáb alakú sajt kizárólag szeletelt vagy reszelt formában hozható forgalomba, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként gyártható.

4.5.4. Összetételi követelmények

AB
1.Beltartalmi jellemzőZsírfokozat
2.zsírosfélzsíroszsírszegény
3.Szárazanyag-tartalom, % (m/m)58 ± 2,5*53 ± 2,5*47,5 ± 2,5*
4.Zsírtartalom a szárazanyagban, % (m/m)47 ± 2,5*32 ± 2,5*22,5 ± 2,5*
5.Sótartalom (nátrium-kloridban
kifejezve), % (m/m)
1,5 ± 0,5*

* A megengedett eltérések a mérési bizonytalanságot is magukban foglalják.

4.5.5. Érzékszervi követelmények

ABC
1.Külső
(alak, külső)
Korong alakú
egész sajt
Korong alakú, alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete kissé
kidomborodó, a csomagolóanyag sértetlen, légmentesen és
egyenletesen simul a sajt felületére.
A sajt felület egyenletesen halványsárga, száraz vagy enyhén
nyirkos tapintású, rajta a sajtforma mintázata esetleg látható,
légmentesítésből adódó kisebb mértékű deformáltság nem
kifogásolható.
2.Hasáb alakú sajtHasáb alakú, alap- és fedőlapja sík, az oldalfelület kissé
kidomborodó. A sajt felülete egyenletesen halványsárga, száraz
vagy enyhén nyirkos tapintású, rajta a sajtforma mintázata
esetleg látható.
3.Csomagolt,
darabolt sajt
Megközelítőleg szabályos hengercikk alakú, a sajt eredeti, nem
vágott felülete sík vagy kissé kidomborodó. A csomagolás
sértetlen, vákuumcsomagolás esetén feszesen simul a sajt
felületére. A sajt felülete egyenletesen halványsárga, száraz vagy
enyhén nyirkos tapintású, rajta a sajtforma mintázata esetleg
látható.
4.Csomagolt,
szeletelt sajt
Megközelítően szabályos alakú és azonos méretű sajtszeletek,
a csomagolás sértetlen. A sajt felülete egyenletes halványsárga
színű, száraz vagy enyhén nyirkos tapintású. Vákuumcsomagolás
esetén a légmentesítésből adódó, kisebb mérvű deformáltság
nem kifogásolható.
5.Belső
(szín,
lyukazottság)
Egész, darabolt és
szeletelt sajt
A sajttészta egyenletesen halványsárga színű, a metszéslapon
közel egyenletes eloszlásban néhány borsószem nagyságú,
kerek, fényes erjedési lyuk látható. Közvetlenül a kéreg alatti
néhány röglyuk nem számít hibának.
6.ÁllományJól vágható, rugalmas, szájban elomló, az egész- vagy darabolt
sajtból vett furatminta hajlítható.
7.SzagEnyhe, kellemes, sajtos, jellegzetesen aromás, tiszta, idegen
szagtól mentes.
8.ÍzKellemesen sós, enyhén savanykás, telt, sajtos, jellegzetesen
zamatos, idegen íztől mentes.

4.5.5.1. A termék akkor megfelelő, ha alábbi szempontok szerinti érzékszervi bírálata során valamennyi tulajdonságcsoportjára külön-külön legalább 2,8 súlyozatlan pontot kapott és elérte a 11,2 súlyozott érzékszervi összpontszámot. Ha a termék érzékszervi bírálatának eredménye legalább egy érzékszervi tulajdonság vonatkozásában 0 pont, a vizsgált terméket fogyasztásra alkalmatlannak kell minősíteni.

4.5.5.2. A külső (alak, külső) értékelés

4.5.5.2.1. Korong alakú egész sajt

4.5.5.2.1.1. A sajt korong alakú, alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete kissé kidomborodó, a csomagolóanyag sértetlen, légmentesen és egyenletesen simul a sajt felületére. A sajt felülete egyenletesen halványsárga, száraz vagy enyhén nyirkos tapintású, rajta a sajtforma mintázata esetleg látható, légmentesítésből adódó kisebb mértékű deformáltság nem kifogásolható: 5 pont.

4.5.5.2.1.2. A sajt alap- és fedőlapja kissé domború, az oldalfelület erősebben kidomborodó, a csomagolóanyag sértetlen, légmentesen és egyenletesen simul a sajt felületére, a sajt felülete halványsárga, rajta néhány folt megengedett: 4 pont.

4.5.5.2.1.3. Az oldalfelület nem egyenletesen vagy erősebben kidomborodó, a sajt kissé ferde, a felület kissé egyenetlen, a csomagolás sértetlen, légmentesen, de nem egyenletesen simul a sajt felületére, a felület kissé foltos: 3 pont.

4.5.5.2.1.4. A sajt kissé terült, helyenként horpadt, ferde, a csomagolás zárt, de kissé párnás, a felület foltos, kissé nyálkás: 2 pont.

4.5.5.2.1.5. A sajt terült, deformálódott, kissé puffadt, a csomagolás sérült, a felület nyálkás, kissé penészes, erősen foltos: 1 pont.

4.5.5.2.1.6. A sajt felülete fekélyes, erősen nyálkás, penészes, elfolyósodó: 0 pont.

4.5.5.2.2. Hasáb alakú sajt

4.5.5.2.2.1. A sajt hasáb alakú, alap- és fedőlapja sík, az oldalfelület kissé kidomborodó. A sajtfelület egyenletesen halványsárga, száraz vagy enyhén nyirkos tapintású, rajta a sajtforma mintázata esetleg látható: 5 pont.

4.5.5.2.2.2. Az alap- és fedőlap kissé domború, az oldalfelület erősebben kidomborodó, a sajt felülete halványsárga, rajta néhány folt megengedett: 4 pont.

4.5.5.2.2.3. Az oldalfelület nem egyenletesen vagy erősebben kidomborodó, a sajt kissé ferde, a felület kissé egyenetlen, a felület kissé foltos: 3 pont.

4.5.5.2.2.4. A sajt kissé terült, helyenként horpadt, ferde, a felület foltos, kissé nyálkás: 2 pont.

4.5.5.2.2.5. A sajt terült, deformálódott, kissé puffadt, a felület nyálkás, kissé penészes, erősen foltos: 1 pont.

4.5.5.2.2.6. A felület fekélyes, erősen nyálkás, penészes, elfolyósodó: 0 pont.

4.5.5.2.3. Fóliába csomagolt darabolt sajt

4.5.5.2.3.1. A sajt megközelítőleg szabályos hengercikk alakú, eredeti, nem vágott felülete sík vagy kissé kidomborodó. A csomagolás sértetlen, vákuum csomagolás esetén feszesen simul a sajt felületére. A sajtfelület egyenletesen halványsárga, száraz vagy enyhén nyirkos tapintású, rajta a sajtforma mintázata esetleg látható: 5 pont.

4.5.5.2.3.2. A sajt megközelítőleg szabályos alakú, a csomagolás ép, zárt, a fólia feszesen vagy kissé lazán simul a sajt felületére, a jellegzetestől kissé eltérő színű, nyirkos: 4 pont.

4.5.5.2.3.3. A felületek kissé szabálytalan alakúak, helyenként kisebb kidomborodás vagy horpadás látható, a csomagolás ép, zárt, a fólia helyenként ráncos vagy laza, a sajt felülete kissé nedves vagy zsíros: 3 pont.

4.5.5.2.3.4. A sajt kissé deformált, kissé terült, a csomagolás zárt, a fólia gyűrött, a sajt felülete nedves vagy kizsírosodott: 2 pont.

4.5.5.2.3.5. A sajt deformált, terült, kissé puffadt, a csomagolás sérült, a sajtfelület nyálkás, erősen kizsírosodott, penészes: 1 pont.

4.5.5.2.3.6. A sajt puffadt, a felület erősen nyálkás, elfolyósodó, erősen penészes: 0 pont.

4.5.5.2.4. Csomagolt szeletelt sajt

4.5.5.2.4.1. A sajtszeletek megközelítően szabályos alakúak és azonos méretűek, a csomagolás sértetlen. A sajtfelület egyenletes halványsárga színű, száraz vagy enyhén nyirkos tapintású. Vákuumcsomagolás esetén a légmentesítésből adódó, kisebb mérvű deformáltság nem kifogásolható: 5 pont.

4.5.5.2.4.2. A sajtszeletek megközelítőleg szabályos alakúak és azonos méretűek, a széleken kisebb deformáltság megengedett, a csomagolás ép, zárt, a sajt felülete a jellegzetestől kissé eltérő színű, nyirkos: 4 pont.

4.5.5.2.4.3. A sajtszeletek szélei kissé deformáltak, a szeletek mérete kismértékben különböző, a csomagolás ép, zárt, kissé ráncos, a sajt felülete kissé nedves vagy zsíros: 3 pont.

4.5.5.2.4.4. A sajtszeletek alakja és mérete egymástól eltérő, főleg a széleken erősebb deformáció látható, a csomagolás zárt, gyűrött, a sajt felülete nedves vagy kizsírosodott: 2 pont.

4.5.5.2.4.5. A sajtszeletek erősen deformáltak, szabálytalan alakúak, méretük erősen eltérő, a csomagolás sérült, a sajtfelület nyálkás, erősen kizsírosodott, kissé penészes: 1 pont.

4.5.5.2.4.6. A sajt felülete erősen nyálkás, elfolyósodó, erősen penészes: 0 pont.

4.5.5.3. A belső (szín, lyukazottság) értékelése

4.5.5.3.1. A sajttészta egyenletesen halványsárga színű, a metszéslapon közel egyenletes eloszlásban néhány borsószem nagyságú, kerek, fényes erjedési lyuk látható. Közvetlenül a kéreg alatti néhány röglyuk nem számít hibának: 5 pont.

4.5.5.3.2. A sajttészta a jellegzetestől kissé eltérő, világosabb vagy sötétebb, de egyenletes színű, a metszéslapon a kívántnál kissé több vagy kevesebb erjedési lyuk látható. Közvetlenül a kéreg alatti néhány röglyuk nem számít hibának: 4 pont.

4.5.5.3.3. A sajttészta sárgásfehér, néhány sötétebb vagy világosabb folttal, enyhén kettős színeződésű, vákuumcsomagolás esetén a lyukak deformáltsága megengedett. Közvetlenül a kéreg alatti néhány röglyuk nem számít hibának: 3 pont.

4.5.5.3.4. A sajttészta kettős színeződésű, márványozott, néhány apró repedés látható: 2 pont.

4.5.5.3.5. A sajttészta krétás-fehér, kettős színeződésű, erősen foltos, repedezett, kissé puffadt: 1 pont.

4.5.5.3.6. A sajttészta rendellenes, a terméktől idegen színű, puffadt, repedt, szennyezett: 0 pont.

4.5.5.4. Az állomány értékelése

4.5.5.4.1. Zsíros sajt

4.5.5.4.1.1. Jól vágható, rugalmas, szájban elomló, az egész- vagy darabolt sajtból vett furatminta hajlítható: 5 pont.

4.5.5.4.1.2. Kevésbé rugalmas: 4 pont.

4.5.5.4.1.3. Szájban kevésbé elomló, kissé pépes, kissé rágós, enyhén száraz: 3 pont.

4.5.5.4.1.4. Pépes, morzsálódó, rágós, kemény: 2 pont.

4.5.5.4.1.5. Száraz, erősen kemény, kifejezetten rövid tésztájú, gumiszerű vagy erősen pépes: 1 pont.

4.5.5.4.1.6. Szárított kazeinre emlékeztető vagy kenőcsös: 0 pont.

4.5.5.4.2. Félzsíros, zsírszegény sajt

4.5.5.4.2.1. Jól vágható, rugalmas, szájban elomló, az egész vagy darabolt sajtból vett furatminta hajlítható: 5 pont.

4.5.5.4.2.2. Enyhén száraz, enyhén morzsálódó, szájban kevésbé elomló: 4 pont.

4.5.5.4.2.3. Kissé száraz, kissé rágós, kissé pépes: 3 pont.

4.5.5.4.2.4. Száraz, kemény, morzsálódó, pépes, kissé gumiszerű, rövid tésztájú: 2 pont.

4.5.5.4.2.5. Erősen kemény vagy gumiszerű vagy erősen pépes: 1 pont.

4.5.5.4.2.6. Szárított kazeinre emlékeztető vagy kenőcsös: 0 pont.

4.5.5.5. A szag értékelése

4.5.5.5.1. Enyhe, kellemes, sajtos, jellegzetesen aromás, tiszta, idegen szagtól mentes: 5 pont.

4.5.5.5.2. Kevésbé jellegzetes, de tiszta: 4 pont.

4.5.5.5.3. Kissé üres, savanykás, enyhén tisztátalan: 3 pont.

4.5.5.5.4. Savanyú, kissé tisztátalan: 2 pont.

4.5.5.5.5. Tisztátalan, kissé élesztős, kissé erjedt, csípős: 1 pont.

4.5.5.5.6. Bomlott, erjedt, bűzös: 0 pont.

4.5.5.6. Az íz értékelése

4.5.5.6.1. Kellemesen sós, enyhén savanykás, telt, sajtos, jellegzetesen zamatos, idegen íztől mentes: 5 pont.

4.5.5.6.2. Kevésbé jellegzetes, de tiszta: 4 pont.

4.5.5.6.3. Kissé savanykás, kissé sós vagy kissé sótlan, enyhén kesernyés, enyhén tisztátalan: 3 pont.

4.5.5.6.4. Savanyú, kissé keserű, kissé tisztátalan: 2 pont.

4.5.5.6.5. Keserű, élesztős, csípős, tisztátalan: 1 pont.

4.5.5.6.6. Erősen keserű, bomlott, vegyszerízű: 0 pont.

4.5.5.7. Súlyozó faktorok

4.5.5.7.1. Egész és darabolt sajt

4.5.5.7.1.1. külső: 0,6

4.5.5.7.1.2. belső: 0,8

4.5.5.7.1.3. állomány: 0,8

4.5.5.7.1.4. szag: 0,6

4.5.5.7.1.5. íz: 1,2

4.5.5.7.2. Szeletelt sajt

4.5.5.7.2.1. külső: 0,8

4.5.5.7.2.2. belső: 0,6

4.5.5.7.2.3. állomány: 0,8

4.5.5.7.2.4. szag: 0,6

4.5.5.7.2.5. íz: 1,2

4.5.6. Jelölés

A termék megnevezése: "Trappista sajt". A termék jelölésének meg kell felelnie a 4.4. pontban meghatározott követelményeknek."

2. melléklet a 43/2025. (X. 2.) AM rendelethez

1. Az R. 39. melléklet A rész IV. fejezete a következő 64a. ponttal egészül ki:

"64a. Vadkovász: olyan kovász, amely kizárólag liszt és víz keverékének fermentációjával, természetes mikroorganizmusok segítségével jön létre."

2. Az R. 39. melléklet A része a következő V. fejezettel egészül ki:

"V.

A "vadkovász" kifejezést tartalmazó jelöléssel kizárólag olyan sütőipari termék hozható forgalomba, amely kovászos technológiával, legfeljebb 8 °C hőmérsékleten legalább 12 órán keresztül történő kelesztéssel készült, és a felhasznált kovász kizárólag vadkovász."

Tartalomjegyzék