43/2025. (X. 2.) AM rendelet
a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendeletnek a tejtermékekről és a sütőipari termékekről szóló előírás tekintetében történő módosításáról
[1] A szabályozás célja, hogy a trappista sajtra vonatkozó minőségi követelményeket meghatározza, és biztosítsa ezáltal a fogyasztói bizalom megerősödését a legnépszerűbb sajtféle tekintetében.
[2] A szabályozás a sütőipari termékek minőségére vonatkozó megfelelő tájékoztatást elősegítve biztosítja, hogy a "vadkovász" kifejezést tartalmazó jelöléssel kizárólag olyan sütőipari termék legyen forgalomba hozható, amely kovászos technológiával készült, és a felhasznált kovász kizárólag vadkovász.
[3] Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 76. § (2) bekezdés 5. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet 54. § 4. pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. § A Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-a a következő (21) és (22) bekezdéssel egészül ki:
"(21) A 13. mellékletnek a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendeletnek a tejtermékekről és a sütőipari termékekről szóló előírás tekintetében történő módosításáról szóló 43/2025. (X. 2.) AM rendelettel (a továbbiakban: MódR11.) megállapított rendelkezéseinek nem megfelelő, azonban a MódR11. hatálybalépésének napját megelőző napon hatályos előírásoknak megfelelő, 13. melléklet szerinti termékek a MódR11. hatálybalépésének napjától számított 30 napig előállíthatók, forgalomba hozhatók, és a minőségmegőrzési idejük lejártáig forgalomban tarthatók.
(22) A 39. mellékletnek a MódR11.-gyel megállapított rendelkezéseinek nem megfelelő, azonban a MódR11. hatálybalépésének napját megelőző napon hatályos előírásoknak megfelelő, 39. melléklet szerinti termékek a MódR11. hatálybalépésének napjától számított 7 napig előállíthatók, forgalomba hozhatók, és a minőségmegőrzési idejük lejártáig forgalomban tarthatók."
2. § Az R. a következő 11. §-sal egészül ki:
"11. § E rendelet 13. melléklet B rész 4. pont 4.5. alpontjának MódR11.-gyel megállapított rendelkezései tervezetének a műszaki szabályokkal és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályokkal kapcsolatos információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló, 2015. szeptember 9-i (EU) 2015/1535 európai parlamenti és tanácsi irányelv 5-7. cikke szerinti előzetes bejelentése megtörtént."
3. § (1) Az R. 13. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.
(2) Az R. 39. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.
4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
5. § Az 1. melléklet tervezetének a műszaki szabályokkal és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó szabályokkal kapcsolatos információszolgáltatási eljárás megállapításáról szóló, 2015. szeptember 9-i 2015/1535/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv 5-7. cikke szerinti előzetes bejelentése megtörtént.
Dr. Nagy István s. k.,
agrárminiszter
1. melléklet a 43/2025. (X. 2.) AM rendelethez
Az R. 13. melléklet B rész 4. pontja a következő 4.5. alponttal egészül ki:
"4.5. Trappista sajt
4.5.1. A termék meghatározása
4.5.1.1. A Trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztó enzim hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt. Előállítható a termék füstölt vagy füst ízű változata is.
4.5.2. Felhasználható összetevők
4.5.2.1. tehéntej,
4.5.2.2. sovány tej, részben fölözött tej, membránszeparációval beállított zsír-, illetve fehérjetartalmú tej vagy ezek keverékei,
4.5.2.3. tejszín,
4.5.2.4. tejsavbaktérium-színtenyészetek,
4.5.2.5. alvasztó enzim,
4.5.2.6. ivóvíz,
4.5.2.7. étkezési só.
4.5.3. A sajt alakja, mérete és tömege
4.5.3.1. A sajt alakjának és méretének az érlelés megkezdésekor, tömegének pedig az érlelés befejezésekor a következő követelményeknek kell megfelelnie:
A | B | C | |
1. | Alak | Méret, cm | Tömeg, kg |
2. | Korong | átmérő: 14-18 | 1,0-2,2 |
3. | magasság: 6-9 | ||
4. | Mini korong | átmérő: 9-12 | 0,15-0,6 |
5. | Hasáb | nem korlátozott | nem korlátozott |
4.5.3.2. Hasáb alakú sajt kizárólag szeletelt vagy reszelt formában hozható forgalomba, valamint több összetevőből álló élelmiszer alapanyagaként gyártható.
4.5.4. Összetételi követelmények
A | B | |||
1. | Beltartalmi jellemző | Zsírfokozat | ||
2. | zsíros | félzsíros | zsírszegény | |
3. | Szárazanyag-tartalom, % (m/m) | 58 ± 2,5* | 53 ± 2,5* | 47,5 ± 2,5* |
4. | Zsírtartalom a szárazanyagban, % (m/m) | 47 ± 2,5* | 32 ± 2,5* | 22,5 ± 2,5* |
5. | Sótartalom (nátrium-kloridban kifejezve), % (m/m) | 1,5 ± 0,5* |
* A megengedett eltérések a mérési bizonytalanságot is magukban foglalják.
4.5.5. Érzékszervi követelmények
A | B | C | |
1. | Külső (alak, külső) | Korong alakú egész sajt | Korong alakú, alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete kissé kidomborodó, a csomagolóanyag sértetlen, légmentesen és egyenletesen simul a sajt felületére. A sajt felület egyenletesen halványsárga, száraz vagy enyhén nyirkos tapintású, rajta a sajtforma mintázata esetleg látható, légmentesítésből adódó kisebb mértékű deformáltság nem kifogásolható. |
2. | Hasáb alakú sajt | Hasáb alakú, alap- és fedőlapja sík, az oldalfelület kissé kidomborodó. A sajt felülete egyenletesen halványsárga, száraz vagy enyhén nyirkos tapintású, rajta a sajtforma mintázata esetleg látható. | |
3. | Csomagolt, darabolt sajt | Megközelítőleg szabályos hengercikk alakú, a sajt eredeti, nem vágott felülete sík vagy kissé kidomborodó. A csomagolás sértetlen, vákuumcsomagolás esetén feszesen simul a sajt felületére. A sajt felülete egyenletesen halványsárga, száraz vagy enyhén nyirkos tapintású, rajta a sajtforma mintázata esetleg látható. | |
4. | Csomagolt, szeletelt sajt | Megközelítően szabályos alakú és azonos méretű sajtszeletek, a csomagolás sértetlen. A sajt felülete egyenletes halványsárga színű, száraz vagy enyhén nyirkos tapintású. Vákuumcsomagolás esetén a légmentesítésből adódó, kisebb mérvű deformáltság nem kifogásolható. | |
5. | Belső (szín, lyukazottság) | Egész, darabolt és szeletelt sajt | A sajttészta egyenletesen halványsárga színű, a metszéslapon közel egyenletes eloszlásban néhány borsószem nagyságú, kerek, fényes erjedési lyuk látható. Közvetlenül a kéreg alatti néhány röglyuk nem számít hibának. |
6. | Állomány | Jól vágható, rugalmas, szájban elomló, az egész- vagy darabolt sajtból vett furatminta hajlítható. | |
7. | Szag | Enyhe, kellemes, sajtos, jellegzetesen aromás, tiszta, idegen szagtól mentes. | |
8. | Íz | Kellemesen sós, enyhén savanykás, telt, sajtos, jellegzetesen zamatos, idegen íztől mentes. |
4.5.5.1. A termék akkor megfelelő, ha alábbi szempontok szerinti érzékszervi bírálata során valamennyi tulajdonságcsoportjára külön-külön legalább 2,8 súlyozatlan pontot kapott és elérte a 11,2 súlyozott érzékszervi összpontszámot. Ha a termék érzékszervi bírálatának eredménye legalább egy érzékszervi tulajdonság vonatkozásában 0 pont, a vizsgált terméket fogyasztásra alkalmatlannak kell minősíteni.
4.5.5.2. A külső (alak, külső) értékelés
4.5.5.2.1. Korong alakú egész sajt
4.5.5.2.1.1. A sajt korong alakú, alap- és fedőlapja sík, oldalfelülete kissé kidomborodó, a csomagolóanyag sértetlen, légmentesen és egyenletesen simul a sajt felületére. A sajt felülete egyenletesen halványsárga, száraz vagy enyhén nyirkos tapintású, rajta a sajtforma mintázata esetleg látható, légmentesítésből adódó kisebb mértékű deformáltság nem kifogásolható: 5 pont.
4.5.5.2.1.2. A sajt alap- és fedőlapja kissé domború, az oldalfelület erősebben kidomborodó, a csomagolóanyag sértetlen, légmentesen és egyenletesen simul a sajt felületére, a sajt felülete halványsárga, rajta néhány folt megengedett: 4 pont.
4.5.5.2.1.3. Az oldalfelület nem egyenletesen vagy erősebben kidomborodó, a sajt kissé ferde, a felület kissé egyenetlen, a csomagolás sértetlen, légmentesen, de nem egyenletesen simul a sajt felületére, a felület kissé foltos: 3 pont.
4.5.5.2.1.4. A sajt kissé terült, helyenként horpadt, ferde, a csomagolás zárt, de kissé párnás, a felület foltos, kissé nyálkás: 2 pont.
4.5.5.2.1.5. A sajt terült, deformálódott, kissé puffadt, a csomagolás sérült, a felület nyálkás, kissé penészes, erősen foltos: 1 pont.
4.5.5.2.1.6. A sajt felülete fekélyes, erősen nyálkás, penészes, elfolyósodó: 0 pont.
4.5.5.2.2. Hasáb alakú sajt
4.5.5.2.2.1. A sajt hasáb alakú, alap- és fedőlapja sík, az oldalfelület kissé kidomborodó. A sajtfelület egyenletesen halványsárga, száraz vagy enyhén nyirkos tapintású, rajta a sajtforma mintázata esetleg látható: 5 pont.
4.5.5.2.2.2. Az alap- és fedőlap kissé domború, az oldalfelület erősebben kidomborodó, a sajt felülete halványsárga, rajta néhány folt megengedett: 4 pont.
4.5.5.2.2.3. Az oldalfelület nem egyenletesen vagy erősebben kidomborodó, a sajt kissé ferde, a felület kissé egyenetlen, a felület kissé foltos: 3 pont.
4.5.5.2.2.4. A sajt kissé terült, helyenként horpadt, ferde, a felület foltos, kissé nyálkás: 2 pont.
4.5.5.2.2.5. A sajt terült, deformálódott, kissé puffadt, a felület nyálkás, kissé penészes, erősen foltos: 1 pont.
4.5.5.2.2.6. A felület fekélyes, erősen nyálkás, penészes, elfolyósodó: 0 pont.
4.5.5.2.3. Fóliába csomagolt darabolt sajt
4.5.5.2.3.1. A sajt megközelítőleg szabályos hengercikk alakú, eredeti, nem vágott felülete sík vagy kissé kidomborodó. A csomagolás sértetlen, vákuum csomagolás esetén feszesen simul a sajt felületére. A sajtfelület egyenletesen halványsárga, száraz vagy enyhén nyirkos tapintású, rajta a sajtforma mintázata esetleg látható: 5 pont.
4.5.5.2.3.2. A sajt megközelítőleg szabályos alakú, a csomagolás ép, zárt, a fólia feszesen vagy kissé lazán simul a sajt felületére, a jellegzetestől kissé eltérő színű, nyirkos: 4 pont.
4.5.5.2.3.3. A felületek kissé szabálytalan alakúak, helyenként kisebb kidomborodás vagy horpadás látható, a csomagolás ép, zárt, a fólia helyenként ráncos vagy laza, a sajt felülete kissé nedves vagy zsíros: 3 pont.
4.5.5.2.3.4. A sajt kissé deformált, kissé terült, a csomagolás zárt, a fólia gyűrött, a sajt felülete nedves vagy kizsírosodott: 2 pont.
4.5.5.2.3.5. A sajt deformált, terült, kissé puffadt, a csomagolás sérült, a sajtfelület nyálkás, erősen kizsírosodott, penészes: 1 pont.
4.5.5.2.3.6. A sajt puffadt, a felület erősen nyálkás, elfolyósodó, erősen penészes: 0 pont.
4.5.5.2.4. Csomagolt szeletelt sajt
4.5.5.2.4.1. A sajtszeletek megközelítően szabályos alakúak és azonos méretűek, a csomagolás sértetlen. A sajtfelület egyenletes halványsárga színű, száraz vagy enyhén nyirkos tapintású. Vákuumcsomagolás esetén a légmentesítésből adódó, kisebb mérvű deformáltság nem kifogásolható: 5 pont.
4.5.5.2.4.2. A sajtszeletek megközelítőleg szabályos alakúak és azonos méretűek, a széleken kisebb deformáltság megengedett, a csomagolás ép, zárt, a sajt felülete a jellegzetestől kissé eltérő színű, nyirkos: 4 pont.
4.5.5.2.4.3. A sajtszeletek szélei kissé deformáltak, a szeletek mérete kismértékben különböző, a csomagolás ép, zárt, kissé ráncos, a sajt felülete kissé nedves vagy zsíros: 3 pont.
4.5.5.2.4.4. A sajtszeletek alakja és mérete egymástól eltérő, főleg a széleken erősebb deformáció látható, a csomagolás zárt, gyűrött, a sajt felülete nedves vagy kizsírosodott: 2 pont.
4.5.5.2.4.5. A sajtszeletek erősen deformáltak, szabálytalan alakúak, méretük erősen eltérő, a csomagolás sérült, a sajtfelület nyálkás, erősen kizsírosodott, kissé penészes: 1 pont.
4.5.5.2.4.6. A sajt felülete erősen nyálkás, elfolyósodó, erősen penészes: 0 pont.
4.5.5.3. A belső (szín, lyukazottság) értékelése
4.5.5.3.1. A sajttészta egyenletesen halványsárga színű, a metszéslapon közel egyenletes eloszlásban néhány borsószem nagyságú, kerek, fényes erjedési lyuk látható. Közvetlenül a kéreg alatti néhány röglyuk nem számít hibának: 5 pont.
4.5.5.3.2. A sajttészta a jellegzetestől kissé eltérő, világosabb vagy sötétebb, de egyenletes színű, a metszéslapon a kívántnál kissé több vagy kevesebb erjedési lyuk látható. Közvetlenül a kéreg alatti néhány röglyuk nem számít hibának: 4 pont.
4.5.5.3.3. A sajttészta sárgásfehér, néhány sötétebb vagy világosabb folttal, enyhén kettős színeződésű, vákuumcsomagolás esetén a lyukak deformáltsága megengedett. Közvetlenül a kéreg alatti néhány röglyuk nem számít hibának: 3 pont.
4.5.5.3.4. A sajttészta kettős színeződésű, márványozott, néhány apró repedés látható: 2 pont.
4.5.5.3.5. A sajttészta krétás-fehér, kettős színeződésű, erősen foltos, repedezett, kissé puffadt: 1 pont.
4.5.5.3.6. A sajttészta rendellenes, a terméktől idegen színű, puffadt, repedt, szennyezett: 0 pont.
4.5.5.4. Az állomány értékelése
4.5.5.4.1. Zsíros sajt
4.5.5.4.1.1. Jól vágható, rugalmas, szájban elomló, az egész- vagy darabolt sajtból vett furatminta hajlítható: 5 pont.
4.5.5.4.1.2. Kevésbé rugalmas: 4 pont.
4.5.5.4.1.3. Szájban kevésbé elomló, kissé pépes, kissé rágós, enyhén száraz: 3 pont.
4.5.5.4.1.4. Pépes, morzsálódó, rágós, kemény: 2 pont.
4.5.5.4.1.5. Száraz, erősen kemény, kifejezetten rövid tésztájú, gumiszerű vagy erősen pépes: 1 pont.
4.5.5.4.1.6. Szárított kazeinre emlékeztető vagy kenőcsös: 0 pont.
4.5.5.4.2. Félzsíros, zsírszegény sajt
4.5.5.4.2.1. Jól vágható, rugalmas, szájban elomló, az egész vagy darabolt sajtból vett furatminta hajlítható: 5 pont.
4.5.5.4.2.2. Enyhén száraz, enyhén morzsálódó, szájban kevésbé elomló: 4 pont.
4.5.5.4.2.3. Kissé száraz, kissé rágós, kissé pépes: 3 pont.
4.5.5.4.2.4. Száraz, kemény, morzsálódó, pépes, kissé gumiszerű, rövid tésztájú: 2 pont.
4.5.5.4.2.5. Erősen kemény vagy gumiszerű vagy erősen pépes: 1 pont.
4.5.5.4.2.6. Szárított kazeinre emlékeztető vagy kenőcsös: 0 pont.
4.5.5.5. A szag értékelése
4.5.5.5.1. Enyhe, kellemes, sajtos, jellegzetesen aromás, tiszta, idegen szagtól mentes: 5 pont.
4.5.5.5.2. Kevésbé jellegzetes, de tiszta: 4 pont.
4.5.5.5.3. Kissé üres, savanykás, enyhén tisztátalan: 3 pont.
4.5.5.5.4. Savanyú, kissé tisztátalan: 2 pont.
4.5.5.5.5. Tisztátalan, kissé élesztős, kissé erjedt, csípős: 1 pont.
4.5.5.5.6. Bomlott, erjedt, bűzös: 0 pont.
4.5.5.6. Az íz értékelése
4.5.5.6.1. Kellemesen sós, enyhén savanykás, telt, sajtos, jellegzetesen zamatos, idegen íztől mentes: 5 pont.
4.5.5.6.2. Kevésbé jellegzetes, de tiszta: 4 pont.
4.5.5.6.3. Kissé savanykás, kissé sós vagy kissé sótlan, enyhén kesernyés, enyhén tisztátalan: 3 pont.
4.5.5.6.4. Savanyú, kissé keserű, kissé tisztátalan: 2 pont.
4.5.5.6.5. Keserű, élesztős, csípős, tisztátalan: 1 pont.
4.5.5.6.6. Erősen keserű, bomlott, vegyszerízű: 0 pont.
4.5.5.7. Súlyozó faktorok
4.5.5.7.1. Egész és darabolt sajt
4.5.5.7.1.1. külső: 0,6
4.5.5.7.1.2. belső: 0,8
4.5.5.7.1.3. állomány: 0,8
4.5.5.7.1.4. szag: 0,6
4.5.5.7.1.5. íz: 1,2
4.5.5.7.2. Szeletelt sajt
4.5.5.7.2.1. külső: 0,8
4.5.5.7.2.2. belső: 0,6
4.5.5.7.2.3. állomány: 0,8
4.5.5.7.2.4. szag: 0,6
4.5.5.7.2.5. íz: 1,2
4.5.6. Jelölés
A termék megnevezése: "Trappista sajt". A termék jelölésének meg kell felelnie a 4.4. pontban meghatározott követelményeknek."
2. melléklet a 43/2025. (X. 2.) AM rendelethez
1. Az R. 39. melléklet A rész IV. fejezete a következő 64a. ponttal egészül ki:
"64a. Vadkovász: olyan kovász, amely kizárólag liszt és víz keverékének fermentációjával, természetes mikroorganizmusok segítségével jön létre."
2. Az R. 39. melléklet A része a következő V. fejezettel egészül ki:
"V.
A "vadkovász" kifejezést tartalmazó jelöléssel kizárólag olyan sütőipari termék hozható forgalomba, amely kovászos technológiával, legfeljebb 8 °C hőmérsékleten legalább 12 órán keresztül történő kelesztéssel készült, és a felhasznált kovász kizárólag vadkovász."